Temerin, Srbija
dusan28031992@gmail.com

Hrist – nosilac greha

„Koji je sam poneo grehe naše u telu svom na drvo, da bismo prekinuli s gresima i živeli za pravednost. „Njegovim se ranama isceliste”.” (1. Pet. 2:24).

Prilično dugo sam imao nedoumicu oko ovog stiha jer nisam mogao da razumem kako je to Isus poneo naše grehe u svom telu, nisam mogao sebi da objasnim. Ne verujem da ovaj stih znači da je Isus poneo grehe kao neku materiju, jer greh i nije materija, ne možete uzeti laž ili blud i staviti na osobu. Pokušaću da objasnim ono što mi je, verujem od Boga, došlo dok sam ležao i mozgao o ovom stihu, moleći Boga da mi objasni.

Moramo prvo pogledati kontekst pre toga da bismo shvatili šta Petar govori. Čitamo od 19. stiha:

„Jer ako neko podnosi nevolje i nepravedno pati jer želi da sačuva čistu savest pred Bogom, to je nešto ugodno u Božjim očima. Jer kakvu hvalu zaslužujete ako podnosite udarce zato što grešite? Ali ako patite zato što dobro činite, i to strpljivo podnosite, to je Bogu ugodno. A na to ste i pozvani, jer je i Hrist propatio za vas i ostavio vam primer kako da u svemu idete njegovim stopama. On nikakav greh nije počinio, niti se prevara našla u njegovim ustima.” (1. Pet. 2:19-22).

Iz navedenog teksta može se videti da Petar piše hrišćanima, ljudima koji su obraćeni, nanovorođeni, imaju Hristovog Duha, i govori im da je Bogu ugodno ako stradaju i pate a ne uzvraćaju na to zlom. Zatim im kaže kako je Hrist propatio za nas i time nam pokazao primer kako da postupamo u nevoljama, što je i sam Hrist rekao (Matej 5:38-45). Dakle, akcenat je na podnošenju nepravde i ne uzvraćanju na istu.

Zatim o Hristu, kao vrhunac svoje misli, kaže:

„Kada su ga vređali, nije uzvraćao uvredom. Kada je patio, nije pretio, nego se prepustio onome koji pravedno sudi. Koji je sam poneo grehe naše u telu svom na drvo, da bismo prekinuli s gresima i živeli za pravednost. „Njegovim se ranama isceliste”.” (1. Pet. 2:23,24).

23. stih bio mi je ključ za razumevanje onoga što Petar govori u 24. stihu. Na sva ruženja, bičevanja, pljuvanja, jednom rečju na podnošenje nepravde, on nije uzvratio. „Njegovim se ranama isceliste.” Petar poistovećuje naše grehe sa Hristovim ranama, to se jasno može videti iz stiha. Nije uzvratio grehom na greh, zlom na zlo, nego je trpeo i pretrpeo, ZA NAS. Proživeo je iskustvo umiranja grehu. Na taj način Isus je poneo naše grehe u svom telu, tako smo mi isceljeni njegovim ranama, tako što je sve istrpeo i održao čistu savest pred Bogom, prepustio se Bogu, dok je on voleo svoje neprijatelje. Poneo je naše grehe u telu na drvo, na krst, da tamo ti gresi budu prokleti i razapeti, on ih je prokleo zauvek! A razlog je taj „da bismo (mi) prekinuli s gresima i živeli za pravednost”. Da bismo prestali da grešimo, to je poenta. A lepota je u tome što je Isus sve to već učinio za nas, ne moramo mi da stičemo to, i on nam to nudi na da.

„Jer vama je ukazana čast radi Hrista, ne samo da u njega verujete nego da za njega i trpite.” (Fil. 1:29).

image_pdfimage_print
15 Februara 2018
Tagovi: Grijeh