Podgorica, Crna Gora
www.hriscanskamreza.net
info@hriscanskamreza.net
zdravkovucinic@yahoo.com

Mi i Elen Vajt – Izrael i 144.000

Elen Vajt je vjerovala da Izrael, odnosno Jevreji, kao narod, više nemaju bilo kakvu ulogu u Božjem planu spasenja. Ona je vjerovala da su Jevreji kao izabrani narod ostavljeni od Boga, u smislu da više nijesu izabrani narod, ali da će biti pojedinaca iz naroda koji će biti spašeni.

Prema Elen Vajt, Izrael neće na bilo koji način biti obnovljen pred kraj vremena.

„Zatim mi je ukazano na pojedince koji se NALAZE U VELIKOJ ZABLUDI VJERUJUĆI DA IM JE DUŽNOST DA ODLAZE U STARI JERUSALIM, i misle da tamo imaju zadatak koji se mora izvršiti prije no što Gospod dođe. Takvo shvatanje je sračunato na to da se misli i interesovanje odvrate od sadašnjeg djela Božjeg i objavljivanja vijesti Trećeg anđela; jer će oni koji smatraju da treba ići u Jerusalim stalno misliti samo o tome pa će i svoja sredstva uskratiti djelu sadašnje istine da bi takvo putovanje obezbijedili sebi ili drugima. Vidjela sam da se takvom misijom ne bi postiglo neko stvarno dobro, da bi trebalo mnogo vremena dok bi samo neki od Jevreja mogli da povjeruju u prvi Hristov dolazak, a koliko bi tek vremena i truda trebalo uložiti da bi oni mogli da se uvjere u Njegov drugi dolazak. Vidjela sam da je SOTONA POJEDINE NA OVAJ NAČIN TOLIKO OBMANUO da oni toga radi prepuštaju propasti tolike duše u svojoj zemlji, koje ih okružuju i kojima bi mogli pomoći i navesti ih da drže Božje zapovjesti. Vidjela sam isto tako da se STARI JERUSALIM NIKADA VIŠE NEĆE PODIĆI, i da sotona ulaže krajne napore kako bi misli Božje djece, u ovo vrijeme sabiranja, usmjerio na to, i kako bi na taj način svu njihovu pažnju i interesovanje odvratio od sadašnjeg Božjeg djela i naveo ih da zanemare toliko neophodnu pripremu za dan Gospodnji“ (EGW, EW, str 29).

„Hristova krv, i krv učenika, koje su oni ubili, nalazila se na njima i bili su pohođeni strašnim sudovima. Pratilo ih je Božje prokletstvo, tako da su postali predmet prezira i podsmjeha i za neznabošce i za hrišćane. Bili su uniženi, ljudi su ih se klonili i mrzjeli ih kao da je na njima bio Kainov znak. Međutim, vidjela sam da je Bog na čudesan način sačuovao ovaj narod i rasijao ih po cijelom svijetu kako bi se moglo vidjeti da na njima počiva osobito Božje prokletstvo. VIDJELA SAM DA JE BOG NAPUSTIO JEVREJE KAO NAROD, ALI DA ĆE POJEDINCI BITI OSPOSOBLJENI DA SKINU VEO SA SVOG SRCA. Neki tek treba da shvate da se proročanstvo u vezi njih ispunilo i oni će prihvatiti Isusa kao Spasitelja svijeta, i uvidjeti veliki grijeh koji je njihov narod počinio kada je odbacio Isusa i razapeo Ga. POJEDINCI MEĐU JEVREJIMA ĆE SE OBRATITI, ALI KAO NAROD, ONI SU ZAUVIJEK NAPUŠTENI OD BOGA (EGW, 1SG 107.1).

„Kada Hrist bude razapet na krstu Golgote, DANI IZRAELA KAO NACIЈE, POVLAŠĆENE I BLAGOSLOVENE OD BOGA, BIĆE ZAVRŠENI(EGW, GC str 7).

 

144.000

Elen Vajt je vjerovala da grupa od 144.000 iz Otkrivenja predstavlja spašene koji će živi dočekati Hristov drugi dolazak, i da nijesu u pitanju doslovni Izraelci.

„Do nas zatim dopire Božji glas koji zvuči kao hujanje mnogih voda i objavljuje dan i čas Isusovog dolaska. ŽIVI SVETI, NJIH 144000 NA BROJU, poznaju i razumiju glas, dok nepokajani misle da je to grmljavina i zemljotres. Objavivši taj trenutak, Bog izliva na nas svoj Sveti Duh i naša lica blistaju slavom Božjom, slično licu Mojsijevom kad je silazio sa Sinajske gore. SVIH 144000 SPAŠENIH ZAPEČAĆENI SU I POTPUNO SJEDINJENI. Na njihovim čelima su ispisane reči: Bog, Novi Jerusalim, i blista jedna zvijezda u kojoj se nalazi Isusovo novo ime. Pri pogledu na našu sreću i svetost bezbožnici se gnjeve i žestoko navaljuju da nas bace u tamnicu, ali mi podižemo ruku u ime Gospodnje i oni bespomoćno padaju na zemlju“ (EGW, EW, str 3).

VJERNI, 144000 NA BROJU, kliču Aliluja! Dok prepoznaju svoje prijatelje koje je smrt bila otrgla od njih; U ISTOM TRENUTKU MI BIVAMO PREOBRAŽENI I ZAJEDNO SA NJIMA“ UZDIŽEMO SE „U SUSRET GOSPODU NA NEBO (EGW, EW, str 4).

„Vidjela sam da će anđeli držati četiri vjetra sve dok Isusovo djelo u Svetinji ne bude završeno a zatim će uslijediti  sedam  poslednjih  zala.  Ova  zla  raspaljuju  gnjev  bezbožnih  ljudi  protiv  pravednika,  jer  oni smatraju da smo mi navukli kazne Božje na njih i da će nevolje prestati ako nas istrebe sa zemlje. Stoga izdaju dekret da se sveti pobiju, što vjerne nagoni da dan i noć vape Bogu za izbavljenje. To je vrijeme muke Jakovljeve – i na njihov vapaj i duševni strah Bog odgovara oslobođenjem. 144000 ZAPEČAĆENIH TRIJUMFUJU DOK IM LICA BLISTAJU SLAVOM BOŽJOM (EGW, EW, str 11).

 VIDJELA SAM DA JE (GOSPOĐA HEJSTINGS) ZAPEČAĆENA I DA ĆE NA POZIV BOŽJEG GLASA BITI UBROJANA U 144000. Vidjela sam da ne treba da žalimo za njom; ona će biti u miru u vrijeme nevolje, i sve za što bi mogli da žalimo jeste naš gubitak lišenosti njenog društva. Vidjela sam da će njena smrt rezultirati u dobro“ (EGW, 2SM 263.3).

„Grobovi su otvoreni, i mnogi od onih koјi spavaјu u prahu zemaljskom ustaјu, јedni na život vječni, a drugi na sramotu i prekor vječni (Danilo 12:2). SVI KOЈI SU UMRLI U VJERI POD PORUKOM TREĆEG ANĐELA IZLAZE IZ GROBOVA proslavljeni da čuјu Božјi zavjet mira sa onima koјi su održali Njegov zakon. A, takođe i oni koјi ga probodoše, koјi su se rugali Hristovim samrtnim mukama i ismiјavali ga, i naјogorčeniјi protivnici Njegove istine i Njegovog naroda, podignuti su da Ga gledaјu u Njegovoј slavi i da vide čast koјa јe ukazana odanima i poslušnima“ (EGW, GC, str 382-383).

Za biblijske dokaze na ovu temu pogledati Božji Izrael danas – Avramovi ili Hristovi potomci.

Print Friendly, PDF & Email
2 Decembra 2020