Split, Hrvatska
glotz.st@gmail.com

Moj dnevnik – suočavanje sa protivnikom istine (3)

„Pjevat ću Gospodinu koji mi dobro čini“ Psalam 13:6.

Svi, koji u svoj život ugrade Spasitelja Isusa Krista, suočit će se sa jedinstvenim iskustvom – mržnjom i ogorčenim protivnikom istine – Sotone. On ne bira sredstva ni način osvete.

Istine Svetog Pisma koje sam otkrivala zablistale su mi kao predivan vatromet. S druge strane, potpuno neočekivano, činilo mi se kao poprilično veliki album likova i fotografija sa iskrivljenih ogledala. Polako sam uvođena u realnost. Božji autoritet se pokazao svrsishodnim.

Neizbježan susret zbio se sa Dekalogom. Šta sa 4. zapovijedi? Prikloniti se onome što kaže Bog ili se ne prikloniti. Odlučila sam je prihvatiti iz razloga što je Isus njezin gospodar, a i sam je subotom odlazio u sinagogu i k tome je subotnji dan preležao u grobu dajući primjer.

I dok sam kuhačom miješala ručak, vodila sam podugačke monologe s Bogom. Manji problem je bila dilema prihvatiti ili ne prihvatiti subotu, već tehnika – kako prakticirati novi način zivota koji ide „uzvodno“, nasuprot cijele obitelji uže i šire koja ide „nizvodno“. Činilo se da sam sama protiv svih. Na suprugovve komentare „luda je, gleda na nebo“, ili majčine „opili su je, opčinili“, uz provokativne komentare grupe mladih susjeda koji bi nas „počastili“ svake subote pred ulaznim vratima zgrade, nedoličnim grafitima, zatim anonimna zvonjava telefona… Na sve sam bila gluha kao top. Sve dok se đavo nije žestoko okomio na najmlađeg člana moje obitelji – četverogodišnju Dašu.

Zbilo se ovako

Dok smo starija kćer Ana i ja, te nedjelje 1983. godine, nakon prisustvovanja proučavanju Biblije za prijatelje uzajamno se nadopunjavale zabiljeskama o Svetom Duhu, stavila sam kuhati mlijeko u noviju osudu od 2 litre. Kad je mlijeko uskuhalo, kuhinjskom krpom prihvatila sam ručku posude u namjeri da je prebacim na radnu plohu nasuprot kuhali – da se hladi.
Posuda sa uzavrelim mlijekom još se nalazila u mojoj ruci na polovini puta do radne plohe, kada je dotrčala Daša i stala točno ispod nje. Istog trenutka, ručka posude se odlomila i ostala mi s krpom u ruci. Bez daha, nijemo, samo sam promatrala kako se posuda sa vrelim mlijekom, bez prolivene kapi i bez ičije pomoći spustila na kuhalo!! Je li to bilo upozorenje Zlog? Potpuno sam sigurna da je uzasnu tragediju spriječio divni Gospod i Spasitelj.

Ljudski rječnik je preskroman da izrazi zahvalnost i divljenje. To sam ipak djelimično učinila na način što sam u ostakljenom regalu na počasno mjesto, umjesto porculana kristala, stavila ovu okrnjenu posudu bez ručke. Dugo vremena je radoznalim pogledima i pitanjima čuđenja bila podsjetnik i povod svjedočenju Božje zaštite, ljubavi i prisutnosti.

Još uvijek pjevam…

Sljedeći nastavak

Prethodni nastavak

Print Friendly, PDF & Email
8 Decembra 2020