Podgorica, Crna Gora
www.hriscanskamreza.net
info@hriscanskamreza.net
zdravkovucinic@yahoo.com

Utješitelj u nama (Mi i Elen Vajt)

Elen Vajt je vjerovala da je Hrist – Utješitelj, kojeg primamo i sa kojim se sjedinjujemo. Ona je za Utješitelja naizmjenično govorila da je to Hrist, Hristov Duh, Sveti Duh i Duh istine.

„Spasitelj je Utješitelj. Osvjedočena sam da jeste“ (EGW, 8MR, p. 49).

„Noći su duge i bolne, ali Isus je moj Utješitelj i moja Nada“ (EGW, 19MR, p. 296).

„Ne postoji Utješitelj kao Hrist, tako osjećajan i istiniti. On je dirnut osjećajem naše slabosti. Njegov Duh govori srcu… Uticaj Svetog Duha je Hristov život u duši” (EGW, RH, October 26, 1897).

„Razlozi zašto su crkve slabe i bolesne i gotove da umru su što je neprijatelj unio uticaje obeshrabrujuće prirode i nametnuo ih dušama koje strijepe. On je nastojao da zakloni Isusa iz njihovog pogleda kao Utješitelja, kao onoga što ih ukorava, upozorava, onoga što ih opominje, govoreći: „Ovo je put, njime hodite“ (EGW, RH, August 26, 1890, par. 10).

„Pošto vjerom gledamo u Isusa, naša vjera probija sjenku, i mi se divimo Bogu za Njegovu čudesnu ljubav u davanju Isusa Utješitelja“ (EGW, 19 MR, 297.3).

„Hrist mora biti upoznat po blagoslovenom imenu Utješitelj. ‘Utješitelj’, rekao je Hrist svojim učenicima, Sveti Duh, kojeg će Otac poslati u Moje ime, naučiće vas sve i povratiti vam sve u sjećanje što sam vam govorio. Mir svoj dajem vam, ne kao svijet što ga daje, dajem vam. Neka se vaša srca ne uznemiravaju i ne plaše’“ (EGW, Manuscript 7, 1902.10).

„Mi smo spremni primiti Utješitelja; mi otvaramo vrata našeg srca i pozivamo unutra Spasitelja“ (EGW, GCB, April 2, 1903, Art.C, par.7).

„’Ako Duh onoga koji je digao Isusa iz smrti, počiva u vama, Onaj koji je digao Hrista iz mrtvih će takođe oživjeti vaša smrtna tijela Svojim Duhom koji počiva u vama.’ O kako je ovo dragocjena poruka svakoj ožalošćenoj duši! Hrist je naš vođa i Utješitelj, koji nas tješi u svim našim nevoljama“ (EGW, 2SM, 270.3).

„Molim se da će ti Gospod objaviti samoga Sebe kao ličnog Utješitelja. Oči duše moraju biti otvorene, kako bi prepoznale velike milosti našega nebeskoga Oca. Isus je sjajna i blistava svjetlost. Dopusti Mu reflektovati Svoje sjajne zrake u srce i um” (EGW, Lt322-1906.3).

„Hrist je sve onima koji ga prime. On je njihov Utješitelj, njihova sigurnost, njihova srčanost. Mimo Hrista nema nikakve svjetlosti“ (EGW, 21 MR, p372).

„Neka proučavaju 17. poglavlje jevanđelja po Jovanu i nauče kako moliti i kako živjeti molitvu Hristovu. On je Utješitelj. On će nastaviti u njihovim srcima, čineći im radost potpunom“ (EGW, RH, January 27, 1903).

„Rad Svetog Duha je nemjerljivo velik. Iz ovog izvora dolazi Božjem radniku sila i efikasnost; i Sveti Duh je Utješitelj, kao lična prisutnost Hrista u duši” (EGW, RH, Novembar 29, 1892 par. 3).

„Hrist dolazi kao Utješitelj svima koji vjeruju. On vas poziva da mu vjerujete” (EGW, MR vol. 8, p57, 1898).

„Za nas nije bitno da definišemo šta je tačno Sveti Duh. Hrist nam govori da je Sveti Duh Utješitelj, a da je Utješitelj Sveti Duh, ‘Duh istine, koji će Otac poslati u moje ime. ‘I ja ću umoliti oca, i daće vam drugoga utješitelja da bude s vama vavijek: Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete, jer u vama stoji i u vama će biti.’ (Jovan 14:16,17) Ovo se odnosi na sveprisutnost Hristovog Duha, koji se zove Utješitelj” (EGW, MR vol. 14, p179, 1891).

„Hrist je objavio da će, nakon svog uznesenja, poslati svojoj crkvi kao krunski poklon, Utješitelja, koji će zauzeti Njegovo mjesto. Ovaj Utješitelj je Sveti Duh, – duša njegovog života, efikasnost njegove crkve, svjetlost i život svijeta. Sa svojim Duhom Hrist šalje uticaj pomirenja i silu koja oduzima grijeh“ (EGW, RH, May 19, 1904. par 1).

„Da će se Hrist manifestovati njima, a ostati nevidljiv svijetu, učenicima je bila tajna. Nisu mogli razumjeti Hristove riječi u njihovom duhovnom značenju. Oni su razmišljali o spoljašnjosti, vidljivoj manifestaciji. Nijesu mogli uzeti u obzir činjenicu da oni mogu imati Hristovu prisutnost sa njima, a da On ne bude viđen od svijeta. Nijesu razumjeli značenje duhovne manifestacije” (EGW, SW, September 13, 1898 par. 2).

„Isus dolazi k tebi kao Duh isitne; proučavaj um Duha, savjetuj se sa svojim Gospodom, slijedi Njegov put” (EGW, Ms8c-1891.14).

„O, kakve li privilegije za nas da budemo saradnici sa Isusom Hristom! On dolazi tebi kao Duh Istine. Proučavaj um Duha. Savjetuj Njegove naloge kao svojeg sigurnog i ne pogrešivog Savjetnika” (EGW, Lt144-1896.9).

„Naša je dužnost govoriti istinu u jednostavnosti; živite istinu; sačuvajte istinu; i ostavite utjehu da uslijedi. Sveti Duh prebiva u srcu kao Duh istine, i kroz istinu, prebiva u srcu kao Utješitelj. “Neću vas ostaviti neutješene.” Neću vas ostaviti siročad, nego “Ja ću doći k vama.” Najbolji dokaz koji možemo imati da dokažemo svoju ljubav Bogu je pokoravati se Njemu” (EGW, Lt10-1896.7).

Sljedeći nastavak: Otac i Sin u nama

Prethodni nastavak: Sveti Duh u nama

Print Friendly, PDF & Email